Weg met 'me'

Gebeurt het jou ook wel eens? Dat je niet alleen praat over ‘me vrienden’ en ‘me huiswerk’, maar het ook zo opschrijft? Dan ben je niet de enige. Een slechte zaak, vinden veel taalliefhebbers. En dus werd ‘me’ (als vervanger voor ‘mijn’) verkozen tot stomste woord van 2015 door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL).

Je leraar Nederlands krijgt er vast kromme tenen van. En je ouders vinden het misschien ook wel bloedirritant als je het over ‘me moeder’ hebt, in plaats van over ‘mijn moeder’. Je maakt namelijk een veelvoorkomende taalfout. ‘Me’ is geen bezittelijk voornaamwoord. ‘Mijn’ wel. Dat sommige scholieren daar in spreektaal weinig onderscheid in maken, is één ding. Maar dat veel jongeren ook ‘me’ schrijven als ze het over ‘mijn’ hebben, kan volgens veel mensen echt niet door de beugel.

Daarom werd ‘me’ genomineerd als lelijkste woord van het jaar door het INL. Tot 1 december konden mensen op www.wegmetdatwoord.nl stemmen op ‘me’ of één van de andere negen genomineerde woorden. Ruim 25 duizend mensen deden dat ook. ‘Me’ als bezittelijk voornaamwoord won uiteindelijk met 30 procent van de stemmen. ‘Diervriendelijk vlees’ eindigde op de tweede plaats (20 procent van de stemmen).
Naast ‘me’ waren ook woorden als ‘mensenmens’, ‘zeg maar’ en ‘selfie’ kanshebbers voor de titel ‘het stomste woord van 2015’.

Als het aan het INL ligt, verdwijnt ‘me’ helemaal uit de Nederlandse taal. Maar of jongeren daar ook zo over denken…

Helaas!

close
Om deze website goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Lees hier meer over ons cookiebeleid. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u hiermee akkoord gaat.accepteer
Feedback

Feedback