Faalangst

Wat is faalangst?

Faalangst is de angst die optreedt in bepaalde situaties of bepaalde situaties. Het is een afgebakende angst die je kunt benoemen en heeft ergens mee te maken. Er is sprake is van een verplicht uit te voeren opdracht, die gekoppeld is aan deze angst. Door deze angst presteren leerlingen onder hun niveau. Zo'n tien procent van alle leerlingen heeft last van faalangst.

Er zijn drie soorten faalangst te onderscheiden: cognitieve, sociale en motorische faalangst die respectievelijk te maken hebben met leren, gedrag in groepsverband en met lichamelijke inspanning.

Hoe te herkennen?

Door goed te kijken en te luisteren kun je als ouders signalen opvangen die kunnen wijzen op faalangst. Als er een opdracht wordt gegeven aan een kind en lichamelijke reacties als buikpijn, zweten, misselijkheid en hoofdpijn treden op, dan kan er sprake zijn van faalangst.

Faalangstige leerlingen denken negatief over zichzelf en hun capaciteiten. Als er een keer wat misgegaan is, denken ze dat dit altijd gebeurt. Als het een keer goed gaat, dan is dit volgens de leerling puur toeval of geluk.

Hoe te handelen?

Een ouder heeft veel invloed op de wijze waarop kinderen omgaan met faalangst. Die invloed is merkbaar in de dagelijkse omgang. Praat over de faalangst en vertel dat dit bij het leven hoort. Dat iedereen wel eens een moment van faalangst heeft gekend. Dat scheelt enorm in hun eigen beleving van faalangst. Het maakt hen minder uniek. Vertel dat het af en toe helemaal niet erg is om te mislukken op een bepaald gebied. Nuanceer dingen en probeer een goed evenwicht te laten zien tussen negatieve en positieve resultaten.

Ezelsbruggetje.nl