Concentratieproblemen

Veel leerlingen lijden aan concentratieproblemen. Soms is hiervoor een medische oorzaak aan te wijzen, maar vaak komt de onrust voort uit het kind zelf of zijn omgeving. In een huislijke situatie ben je al snel afgeleid door de televisie, telefoon, internet, bekende geluiden, broertjes, zusjes. Vaak helpt het wanneer huiswerk wordt gemaakt in een andere omgeving, waar al deze stoorzenders ontbreken. Belangrijker is dat er iemand continu controleert of een leerling aan het werk is.

Door regelmaat en controle wordt de concentratie verbeterd. Hieronder staat een aantal tips voor studenten, die zorgen dat ze beter kunnen leren:

Studietips:

- Maak een goede planning van wat je wilt doen, voor elk deel van de dag, met de te bestuderen stof erbij.
- Bekijk wanneer je je het beste kunt studeren, 's morgens, 's middags of 's avonds. Niet iedereen is op hetzelfde moment van de dag geconcentreerd.
- Probeer je niet langer te concentreren dan een half uur. Ga daarna een paar minuten iets heel anders doen! Oefeningen, een computerspelletje of de hond van je broertje treiteren.
- Na drie blokken van 30 minuten heb je een langere pauze verdiend.
- Probeer in zo'n rustig mogelijke omgeving te studeren. Ga er goed voor zitten, zet rustige muziek op en de televisie uit!
- Probeer echt geïnteresseerd te zijn in wat je leest/leert, ook al boeit het onderwerp je niet echt. Als je de interessante dingen naar boven haalt, dan kun je de informatie veel beter onthouden.
- Neem voordat je begint alles even door, zodat je weet wat je gaat lezen en hoe alles is opgebouwd.
- Ga vervolgens heel gedetailleerd de stof doornemen.
- Probeer niet aan andere dingen te denken dan aan leren en dwing jezelf rustig te blijven zitten.
- Als je teksten hebt doorgelezen, laat deze dan even bezinken. Probeer er even over na te denken.
- Maak schema's van de te bestuderen tekst.

Ezelsbruggetje.nl